![](/media/lib/33/800px-arabidopsis_thaliana_inflorescencias-65bf6e00e93618ebefb73770a20d5652.jpg)
Wołanie o pomoc ratuje rośliny
17 października 2008, 20:26Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie - któż z nas nie zna tego powiedzenia? Najnowsze badania pokazują, że jego sens rozumieją nawet rośliny. Ich "przyjaciółmi" są bakterie reagujące na sygnały wysyłane przez roślinę i pomagające zwalczyć infekcję.
![](/media/lib/157/n-ohyda-db74e7038e0d6f944f89882e617db293.jpg)
Pożyteczna trucizna
18 kwietnia 2013, 11:25Siarkowodór, nieprzyjemny w zapachu i śmiertelnie niebezpieczny gaz, może w niewielkich ilościach znacznie przyspieszać wzrost roślin. Dzięki gazowi, który przyczynił się do masowych wymierań, możliwe będzie znaczące zwiększenie produkcji żywności czy hodowli roślin na biopaliwa.
![](/media/lib/33/800px-arabidopsis_thaliana_inflorescencias-65bf6e00e93618ebefb73770a20d5652.jpg)
Jednoroczna czy zdrewniała?
10 listopada 2008, 23:37Zablokowanie zaledwie dwóch genów wystarcza, by rośliny jednoroczne uzyskały zdolność do wieloletniego przeżycia. O odkryciu informują badacze pracujący dla belgijskiego instytutu VIB.
![](/media/lib/43/piasek-i-roslina-401c1d2512e7fda6fc61caf130eddff6.jpg)
Hormonalna dyktatura
23 września 2009, 06:28Dlaczego szczytowy pęd rośliny jest najczęściej tym, który wzrasta najszybciej?
![](/media/lib/199/n-800px-arabidopsis_thaliana_inflorescencias-ec488a049251547681bb274a6ecb2ac5.jpg)
Rośliny mogą słyszeć i reagować na odgłosy zjadania
9 lipca 2014, 06:39Co się dzieje, gdy rośliny "słyszą" odgłosy towarzyszące zjadaniu ich tkanek przez gąsienice motyli? Wzmacniają swoje mechanizmy obronne...
![](/media/lib/440/n-szczep-f6c904952dd6d1eec115fd21e78fda9b.jpg)
Zagadka przemieszczającego się DNA rozwiązana po ponad dekadzie
22 stycznia 2021, 04:32Ponad dekadę temu genetycy roślin zauważyli coś dziwnego. Badając szczepione rośliny stwierdzili, że w komórkach każdej z nich istnieją sygnały wskazujące, że doszło między nimi do wymiany dużych ilości DNA. Samo w sobie nie jest to niczym dziwnym, nie od dzisiaj wiemy o horyzontalnym transferze genów. Jednak w tym wypadku wydało się, że doszło do transferu całego nietkniętego genomu chloroplastów
![](/media/lib/503/n-nasarosliny-a55fcd75deaa8e82a472d1180ed4bbba.jpg)
NASA wyhodowała pierwsze rośliny na księżycowym gruncie
13 maja 2022, 08:23Astronauci z misji Apollo przywieźli próbki księżycowej gleby. Była to część wizjonerskiego planu, w ramach którego regolit trafił na Ziemię i został zapieczętowany, by w przyszłości mogli go zbadań naukowcy dysponujący nowoczesnymi narzędzi. Teraz, 50 lat później, próbki z Księżyca zostały użyte do uprawy roślin. Pierwszą rośliną wyhodowaną na księżycowym gruncie jest rzodkiewnik pospolity.
![](/media/lib/557/n-abelladonna1-804407bba83c1f9b7ed28eb010183327.jpg)
Wilcza jagoda, trucizna z naszych lasów. Jak rozpoznać roślinę, objawy zatrucia i co wówczas robić
2 sierpnia 2023, 10:42Gdy w XVIII wieku Linneusz tworzył system klasyfikacji organizmów i upowszechniał zasadę dwuimiennego nazewnictwa, roślinę znaną w Polsce jako pokrzyk wilcza jagoda nazwał Atropa belladonna. Wybrał dla niej nazwy, które oddawały charakter rośliny – związane z nią niebezpieczeństwa oraz korzyści. Atropos to najstarsza z trzech Mojr, greckich bogiń losu. Lachesis rozpoczyna nić żywota, Kloto snuje ją dalej, a Atropos przecina, kończąc ludzkie życie. Belladonna zaś, czyli „piękna pani”, pochodzi od rozpowszechnionego w renesansowej Wenecji zwyczaju zakrapiania sobie oczu roztworem z tej rośliny. Rozszerzało to źrenice, dzięki czemu kobiety wydawały się bardziej zmysłowe i pociągające.
![](/media/lib/343/n-pszenica-f831abd370d4e4a2a02caef95318f87a.jpg)
Więcej dwutlenku węgla obniża wartości odżywcze zbóż
21 marca 2019, 12:23Naukowcy z Północnowschodniego Instytutu Geografii i Agroekologii Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili badania wpływu dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż. Okazuje się, co potwierdzają wcześniejsze badania, że zwiększenie koncentracji CO2 w atmosferze do pewnego stopnia zwiększa plony, jednak prowadzi do spadku ilości składników odżywczych w roślinach.
![](/media/lib/477/n-kukurydza-40a02674ecd178e047b74e16b53ccead.jpg)
Już wkrótce globalne ocieplenie zacznie wpływać na produkcję żywności w skali globalnej
3 listopada 2021, 12:09Ocieplenie klimatu może już w przyszłej dekadzie wpłynąć na globalne uprawy kukurydzy i pszenicy, informują naukowcy z NASA na łamach Nature Food. To wcześniej niż dotychczas sądzono. Przy scenariuszu zakładającym utrzymującą się wysoką emisję dwutlenku węgla do końca wieku można spodziewać się spadku produkcji kukurydzy nawet o 24%, przy jednoczesnym wzroście produkcji pszenicy dochodzącym do 17%.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 …